Menu

Thuiskomen aan de andere kant van de wereld: WWOOF Nieuw-Zeeland

In 2013 kwamen we thuis in Nieuw-Zeeland. Na een half jaar wonen en werken in Brussel zaten we ineens aan de andere kant van de wereld voor een working holiday. We werkten en reisden een kleine drie maanden door Nieuw-Zeeland en de Cookeilanden. Door middel van WWOOF Nieuw-Zeeland maakten we niet alleen kennis met het land zelf, maar ook met de geweldige mensen die er wonen. Mede dankzij WWOOF ontstond mijn liefde voor mindful reizen en leven. Hier plantte ik letterlijk en figuurlijk de eerste zaadjes.

Onkruid weghalen, mest maken, gras maaien, oogsten, kruiden stekken, fruit en groente plukken, taart bakken, fruit drogen, muesli-repen maken, koken, schoonmaken en paadjes aanleggen: onze WWOOF-activiteiten in een notendop. WWOOFWorldwide Opportunities on Organic Farms. Al kun je het boerderij-aspect in Nieuw-Zeeland heel breed opvatten. Wij verbleven namelijk bij een jong stel met een hele grote tuin plus dito groentetuin. WWOOF dus. En ik had het voor geen goud willen missen. Het is heerlijk om langer op een plek te verblijven en een land en de mensen beter te leren kennen. Het principe? Je krijgt eten en onderdak in ruil voor zo’n 4 tot 5 uur werk per dag, 6 dagen per week.

Tijdens de ruim twee weken die wij in Mangawhai (Northland, op een paar uur rijden van Auckland) zaten, gingen we back to basic. Make-up heb ik die tijd niet gezien, onze kleding was eigenlijk altijd vies en mijn gumboots (kaplaarzen) gingen overal mee naar toe. Douchen deden we niet langer dan een paar minuten, want we gebruikten alleen maar regenwater en dat kan op. En dat ging ook op. Wat een eye opener om te zien hoe schaars water kan zijn. We sliepen in onze vochtige “magic caravan” waar we om 5 uur ‘s ochtends gewekt werden door de hanen. Mijn spinnen- muggen- en andere kriebelige beestjes-fobie heb ik moeten overwinnen en het is funest voor je nagels. Maar wat was het heerlijk.

Brood bakten we zelf, tomaten kwamen uit de tuin en de avocado’s plukten we bij de buren. Biertjes drinken en koekjes eten op het gras, genieten van de mooiste en grootste sterrenhemel die ik ooit gezien heb en wat kan je trots zijn op een maaltijd die helemaal gemaakt is uit je eigen tuin.

We mochten de auto lenen en tourden uren door de prachtige heuvels en langs de zee, gingen mee zeilen en werden meegenomen naar de prachtigste stranden. We kregen een rondleiding door het dorp en gingen mee naar de farmers market. Een regenachtige middag spendeerden we knus in onze caravan met de verwarming hoog. En we leerden mensen kennen, leerden kiwi’s kennen, leerden Nieuw-Zeeland kennen. We kookten, lachten, leerden, genoten. WWOOF-en is een hele waardevolle ervaring die zeker iets toevoegt aan je reis. Aanrader!

Hoe pak je het aan?

 • Ga naar de WWOOF-pagina van jouw land, voor WWOOF Nieuw-Zeeland is dat www.wwoof.co.nz.
 • Om toegang te krijgen tot de contactgegevens van hosts, moet je je aanmelden. Tegen betaling krijg je een eigen profiel en een jaar lang toegang tot alle WWOOF-adressen in Nieuw-Zeeland. Als je met een reisgenootje gaat WWOOF-en is 1 profiel van jullie samen voldoende.
 • Daarna kun je filteren op de regio waar je wilt WWOOF-en.
 • Zet alle hosts die je aanspreken op je shortlist en neem contact met ze op.
 • Als je een host gevonden hebt, maak dan van tevoren duidelijke afspraken. Ook over of je ergens opgehaald kunt worden of dat ervan je verwacht wordt dat je voor eigen vervoer zorgt.

WWOOF Nieuw-Zeeland: insider tips 

 • Als je wilt WWOOF-en zoek dan van tevoren uit waar en wanneer je dat wilt gaan doen. Vooral in het hoogseizoen (november-februari) zitten veel hosts snel vol geboekt. Het is geen slecht idee om dan minstens een maand van tevoren al contact op te nemen. In de andere maanden is het aanbod aan WWOOF-plekken iets kleiner, maar dan is het voldoende om een tot twee weken van tevoren je host te boeken. In sommige gevallen kun je al binnen een paar dagen terecht.
 • Schrijf naar meerdere WWOOF-adressen die je aanspreken; soms zitten ze al vol en soms reageren ze laat of niet.
 • Spreek van tevoren een aantal zaken goed af. Zo voorkom je misverstanden rondom bijvoorbeeld het aantal uren dat je per dag moet werken, hoeveel dagen je in de week vrij bent, welke werkzaamheden je gaat verrichten en of je gebruik mag maken van het internet.
 • Zorg voor een working holiday visum. Veel hosts vragen er niet naar, maar je bent eigenlijk verplicht om er eentje te hebben.
 • Besef dat je gewoon werkt. Ook al krijg je in plaats van geld alleen eten en onderdak; het blijft werk. You’ll have to get your hands dirty en soms kan het fysiek best zwaar zijn. Maar daar krijg je een paar prachtervaringen voor terug.
 • Laat je host weten wat je graag zou willen leren en doen. Stel veel vragen!
 • Haal alles eruit wat er in zit. Probeer op je vrije dagen de omgeving te verkennen; pak alles aan, ook al lijkt het je niks. Ervaar, leer, geniet.
 • En bedenk je dat gastgezinnen allemaal anders zijn. Sta open voor een nieuwe cultuur en probeer je ook een beetje in het gezinsleven te mengen.
 • Tuurlijk kan het soms even tegenzitten. Bedenk dat dit de leermomentjes zijn voor jezelf, waar je later nog veel aan zult hebben.
 • WWOOF-en kan over de hele wereld; ook hier in Europa

Uit mijn reisdagboek over onze working holiday in Nieuw-Zeeland en de Cookeilanden in 2013.

No Comments

  Leave a Reply