Menu

Thuiskomen in Maleisië en Borneo

Het zweet zit in mijn haar en loopt langs mijn nek en over mijn rug, mijn wangen zijn knalrood. Op het geluid van onze sneakers en onze onregelmatige ademhaling na hoor ik niks. Af en toe ritselt er iets in de boomtoppen boven ons. Het is midden op de dag, maar de dichtbegroeide jungle van Bako National Park doet wat donker aan. Het is er heet. En heel vochtig. Langzaamaan klauteren we verder over het kronkelige pad.

Ik sta even stil en merk op dat het tijden geleden is dat ik me zo één voelde met de natuur. Met het moment. Een golf van dankbaarheid overspoelt me. Dan ploft er iets uit de bomen boven ons naast mijn voeten neer. De takken en bladeren ritselen. Heviger nu. Het geluid brengt me terug en we kijken omhoog. Net op dat moment gooit een neusaap een tweede zaadje naar beneden. ‘Plop’, maakt het geluid wanneer het op het voorhoofd van J. komt. Wanneer we goed kijken, zien we een tweede neusaap zitten. Het is even grappig als magisch tegelijk. En zo staan we daar, met de slappe lach, over-bezweet, midden in de jungle van Borneo.

So much of who we are is where we have been.

William Langewiesche

Het is al twee en een half jaar geleden dat J. en ik bijna vier weken lang door Maleisië slenterden. Maar elk moment staat me nog zo helder bij. Er zijn van die reizen die je aan het denken zetten. Over hoe je je leven inricht, hoe je de wereld ziet. Deze reis naar Maleisië was er zo één. Een paar jaar eerder, tijdens onze working holiday in Nieuw-Zeeland en de Cookeilanden, was het zaadje voor een intentioneel en bewust leven al geplant.

Onbewust, onwetend door mijn leven in de fast lane, bleek in Maleisië alleen dat ik dit zaadje geen water, geen aandacht en geen liefde gegeven had, waardoor het al die jaren nooit echt had kunnen groeien. Mijn weerstand was nul, ik was dankzij een Chinees wondermiddel net weer van een zoveelste luchtweginfectie af. Oververmoeid en een vitamine B12 tekort. En totdat het vliegtuig van Schiphol opsteeg ook vol stress, niet in tune met mezelf en verre van bewust. Deze reis opende mijn ogen en bracht me weer dichter bij mezelf.

Langzaam leven is ook langzaam reizen. Groot fan, altijd al geweest. Mocht je onderstaande route volgen zoals wij dat hebben gedaan, dan blijf je vaker wat langer op dezelfde plek. Omdat je de tweede dag toch altijd weer nieuwe dingen ziet en de daarop volgende dagen nog net wat meer.

Dag 1 – 3: Kuala Lumpur

De hitte valt als een warme deken om je heen, zodra je het vliegveld uitloopt. Koop binnen wel nog even een kaartje voor de taxi. Dan reken je van tevoren vast af en weet je zeker dat je niet op dag 1, wat zeg ik, minuut 1, al je eerste scam te pakken hebt (die ik in Maleisië overigens verder nergens meer ben tegen gekomen). Na een directe vlucht (altijd doen als je de mogelijkheid hebt) naar Kuala Lumpur rijden we richting de wijk Bukit Bintang waar we de komende dagen verblijven in ‘The KL Journal‘ (aanrader!). KL is een stad waar je je met gemak een week kan vermaken. Na twee dagen Jalan Alor (gimme all the food!) en andere highlights wil je meer. Meer KL. Meer Maleisië. Ik was blij dat we aan het eind van onze trip nog twee nachten in Kuala Lumpur hadden, want met een paar dagen doe je de stad, en jezelf, echt tekort.

Dag 3 – 4: Cameron Highlands

Onderweg vanuit Kuala Lumpur naar de Perhentian Islands, kom je zowel langs de Cameron Highlands, bekend van de groene, glooiende theevelden, als Taman Negara, het oudste regenwoud ter wereld. Mocht je niet naar Borneo gaan, dan zou ik Taman Negara niet, zoals wij dat wel deden, overslaan. Beide bestemmingen zijn prima te bereiken met de bus, maar mocht je die nu missen (oops ;-)), kun je ook een taxi pakken. Of wachten op de volgende bus. Dat kan natuurlijk ook. De weg tussen Kuala Lumpur en Tanah Rata in de Cameron Highlands is prachtig! Met de taxi of je huurauto kun je ook een paar keer stoppen om even stil te staan bij de prachtige omgeving. Je bent ongeveer drie tot vier uur bezig om op de plaats van bestemming te komen.

Eenmaal in Tanah Rata kun je verschillende tours boeken en wandelingen maken om de theevelden en de omgeving te bewonderen. Het dorpje zelf is ook heel relaxed. En de temperatuur ligt er net een paar graden lager dan in de rest van Maleisië. Verademing.

Dag 4 – 8: Perhentian Islands

Pak vanuit de Cameron Highlands de bus naar Kuala Besut, hier vandaan vertrekt de boot naar de Perhentian Eilanden. Vaak kun je deze rit een dag van tevoren bij je hotel of hostel boeken. Je wordt dan ook ter plekke opgehaald en hoeft dus niet ergens te verzamelen. De rit is lang. Eerst in een klein busje, daarna lunchen bij een tentje langs de weg en wachten op de volgende bus. Met een beetje geluk ben je aan het eind van de dag op tijd bij de jetty om de laatste boot richting de eilanden te pakken. We hadden gehoord dat een boot aan het einde van de dag niet de beste optie was. Ruwe zee enzo. Maar het kwam nou eenmaal zo uit. En stiekem waren die golven eigenlijk best wel cool. Wel even je tegen-zeeziek-bandje om doen dan. En je backpack een beetje waterdicht houden.

Maar het is het allemaal waard. En nog net wat meer. We kwamen aan toen de zon onder ging en er een magische gloed over het strand hing. Fenomenaal. Hagelwitte stranden. Blauwe zee. Een fijn briesje. En zelfs op een bewolkte dag echt een paradijsje.

Dag 8 – 16: Penang

Na een paar dagen zwemmen, snorkelen en niksen op de Perhentians vervolg je je reis naar Penang. Wij verbleven hier een ruim een week, in verband met een 3-daagse bruiloft en het bezoeken van een goede vriend. Maar zelfs zonder al die feestelijkheden is een week op Penang echt geen straf. Wat een fijne plek is dat! Uren rondslenteren door Georgetown. Elke hawker afstruinen voor het lekkerste eten. Je vergapen aan het uitzicht vanaf Penang Hill. En de vele prachtige moskeeën en tempels bezoeken.

Ondanks dat Penang een eiland is, ben je niet afhankelijk van het vliegtuig of de boot. Dankzij een hypermoderne brug is het eiland ook bereikbaar met de bus en auto. Vanuit de Perhentians kun je vliegen vanaf Kota Bharu (nog even een taxi pakken vanaf de jetty van Kuala Besut), pak je de bus (ben je wel even onderweg) of cross je het land door met je eigen huurauto. De wegen in Maleisië zijn fantastisch, alleen binnen grote steden als Kuala Lumpur, en ja ook op Penang, wel heel druk.

Dag 16 – 23: Borneo (Sarawak)

Orang-oetans. Neusapen. Jungle. Wat een droom die uitkwam. Mocht je een weekje over hebben, reis dan zeker door naar Borneo om deze magische plek zelf te kunnen beleven. Het Maleisische deel van Borneo bestaat uit Sabah (in het Noorden) en Sarawak (in het zuid-westen). Wij vlogen vanaf Penang door naar Kuching op Sarawak, Borneo. En Kuching is onze nieuwe liefde. De kleuren, geuren, mensen, street art en vibes: een en al feest. Vanuit deze stad kun je alle parken in de omgeving prima heen en weer verkennen, maar het zou zonde zijn als je niet minimaal één nacht in Bako National Park blijft slapen (midden in de jungle. Maar dan echt). Een andere aanrader is de Nanga Damai Homestay in Damai, vlakbij het strand. Deze oase van rust is de perfecte afsluiter van je week in Sarawak.

Dag 23 – 25: Kuala Lumpur

Na ruim drie weken eindig je de reis waar je hem begon: in de bruisende straten van Kuala Lumpur. Neem een duik in het rooftop zwembad. Drink nog één pandan cocktail. Bestel voor een laatste keer je favoriete maaltijd. Kijk nog een keer naar de Petronas. En neem dan met pijn in je hart afscheid van deze mensen, deze uitzichten, dit eten, dit land. Net als wij. ♡

Uit mijn reisdagboek over een 4-weekse rondreis door Maleisië en Borneo in oktober/november 2017.

No Comments

    Leave a Reply