Menu

Leuven is een feestje

We rijden het bochtige weggetje af naar ons hotel en iets voorbij onze “bestemming bereikt” stappen we uit op een pleintje omringd door prachtige gebouwen en sfeervolle huizen. Rijen met gekleurde lampjes hangen van links naar rechts over het plein. Aan de overkant een rij met lampenkampen, althans dat denk ik. De lucht is strakblauw, het is warm en de zon schijnt vol in mijn gezicht.Β Ik ben gelijk verliefd. Helemaal “in awe” lopen we met onze koffertjes richting het hotel. Parkeergeld betalen hoeft niet, niet op feestdagen, niet op zondagen. En niet op 11 juli, 11 juli: de dag van Vlaanderen in Leuven, wanneer Leuven een feestje is en er bandjes spelen op straat. Maar eigenlijk is het er elke dag zo gezellig.

Eindelijk in Leuven

We bellen aan bij de Pastorij: thuiskomen in Leuven. En thuiskomen doen we er. Zodra we binnen stappen, willen we er niet meer weg. By far, één van de leukste plekjes waar ik ooit geslapen heb. We blijven even staan kletsen, even staan verwonderen en even staan genieten. Maar Leuven wacht op me, al 28 jaar. Twee keer woonde ik een half jaar in Brussel, talloze keren ging ik bij onze zuiderburen op bezoek, maar Leuven begroette ik nog nooit. En toch ontvangt ze ons met open armen.

We struinen door smalle straatjes, wanen ons in een andere wereld in het pittoreske Begijnhof, proeven lekkernijen in lokale winkeltjes in de Mechelsestraat en op de markt in de Brusselsestraat. We genieten van de zon, van de vriendelijke Belgen en van de heerlijke stad. Van elkaar, wijntjes in de Wandelingenstraat en blikken op het prachtige stadhuis op de Grote Markt. ’s Avonds strijken we neer bij Julia & Elias voor een hemels diner. Het kleine terrasje zit vol en voelt als een grote huiskamer, er wordt gelachen en genoten. Het is nog steeds warm.

Drie gangen later zijn we moe en voldaan, maar we willen meer Leuven. Daarom storten we ons in de gezelligheid van de zaterdagavond op de Oude Markt. Terras na terras, overal is het even vol en overal is het even gezellig. Leuven is een feestje.

No Comments

    Leave a Reply